Elnevezés, csoportosítás
Az alkoholok egy vagy több hidroxilcsoportot (-OH) tartalmazó szerves vegyületek.
Általános képletük: R-OH
Szabályos nevüket a megfelelő szénhidrogénlánc nevének végéhez illesztett -ol végződéssel képezzük.

Etanol (etil-alkohol; C2H5-OH)

Metanol (metil-alkohol; CH3-OH)
- Fa száraz lepárlásával állítják elő (köznapi neve: faszesz)
- Minden tulajdonsága (szín, szag, oldhatóság) az etanolhoz hasonló.
- Nagyon mérgező, 50 grammja már halálos!
- Enyhe oxidációja formaldehidet ad, erélyes oxidációjával hangyasav keletkezik - mindkettő mérgező!
- A metanollal mérgezett embereket etil-alkohollal itatják. Ha mind a kétfajta alkohol a véráramban van, akkor a szervezet először az etil-alkoholt bontja le. Így a metil-alkohol felszívódása lelassul, és esély nyílik a páciens megmentésére.

1. Fizikai tulajdonságai
- színtelen,
- víznél kisebb sűrűségű (800 kg/m3 ),
- kellemes illatú folyadék.
- Vízben (poláris) és apoláris oldószerekben (petróleum)is jól oldódik, oka: a molekulának van poláris és apoláris része.
- Forráspontja magas: 78,4 °C. Oka hidrogénkötés.
2. Kémiai tulajdonságai
- Kékes lánggal ég
C2H5OH + 3O2 = 2CO2 + 3H2O (1365 kJ/mol)
(https://www.youtube.com/watch?v=mnW_YHAlmy4)
- Üzemanyagként is használják
- Semleges kémhatású
- Nátriummal reagál, a keletkezett oldat lúgos kémhatású.
- Enyhe oxidációja acetaldehidet ad, erélyes oxidációjával ecetsav keletkezik.
- https://www.mozaweb.hu/Extra-Video-Alkohol_oxidacioja-147746
FILM: https://www.youtube.com/watch?v=qxQeqCmhe0o
3. Előfordulása
Erjedő, rothadó gyümölcsökben.
4. Felhasználása
- Oldószer
- Italok készítése
5. Előállítása
- erjesztéssel: cukortartalmú gyümölcsökből ill. keményítő-tartalmú növényekből
C6H12O6 → 2 CH3CH2OH + 2 CO2
- 15-18 %-os alkoholt lehet így előállítani;
- töményebb alkoholt desztillálással (96%-os);
- abszolút alkoholt (100%-os) vízelvonással vagy etilén és víz addíciójával állítanak elő.
A mértéktelen alkohol fogyasztása káros: függőséget, idegrendszeri és májkárosodást okozhat.
https://www.youtube.com/watch?v=whbOR_TqLz8

Egyéb alkoholok
Glikol (etilén-glikol, etán-1,2-diol)
Tulajdonságai:
- kétértékű alkohol
- mérgező
- vízzel elegyedik
Felhasználása:
- műanyagipar
- fagyálló (hidrogénkötést létesít a vízmolekulákkal, így megakadályozza, hogy azok jégkristállyá kapcsolódjanak össze).
Glicerin (propán-1,2,3-triol)
Tulajdonságai:
- háromértékű alkohol
- színtelen
- nagy viszkozitású
- édes ízű folyadék,
- vízzel minden arányban elegyedik,
- higroszkópos.
Felhasználása:
- hidratáló krémek készítése
- műanyagipar (poliuretánhab gyártásánál)
- nitroglicerin (robbanóanyag gyártása)
FILM: glicerin füstbomba készítése
https://www.youtube.com/watch?v=bftBOvvuVWo9
Éterképződés
Az alkoholok fontos tulajdonsága, hogy vízelvonó szerek (pl. tömény kénsav) hatására egymással reakcióba lépve, vízkilépés közben étereket képeznek.
Az éterek olyan szerves vegyületek, amelyek jellemző funkciós csoportja a két szénatomot összekapcsoló oxigénatom, az étercsoport.
A legismertebb éter a dimetil-éter (a) és a dietil-éter (b). Utóbbi fontos apoláris oldószer. Régen altatásra használták. Gyúlékonysága, gőzének robbanásveszélye miatt ma már altatásra nem használják.

Fontosabb fogalmak
Tiszta szesz: a desztillációval előállítható legtöményebb (96 V/V%-os) etanol.
Abszolút alkohol: 100%-os etanol. Előállítása: vízelvonó szerekkel vagy szintetikus úton történik.
Denaturált szesz: íz- és szagrontó anyagokkal emberi fogyasztásra alkalmatlanná tett etanol.