Elnevezés, csoportosítás


Az alkoholok egy vagy több hidroxilcsoportot (-OH) tartalmazó szerves vegyületek.

Általános képletük: R-OH

Szabályos nevüket a megfelelő szénhidrogénlánc nevének végéhez illesztett -ol végződéssel képezzük.


Etanol (etil-alkohol; C2H5-OH)


Metanol (metil-alkohol; CH3-OH)

  • Fa száraz lepárlásával állítják elő (köznapi neve: faszesz)
  • Minden tulajdonsága (szín, szag, oldhatóság) az etanolhoz hasonló.
  • Nagyon mérgező, 50 grammja már halálos!
  • Enyhe oxidációja formaldehidet ad, erélyes oxidációjával hangyasav keletkezik - mindkettő mérgező!
  • A metanollal mérgezett embereket etil-alkohollal itatják. Ha mind a kétfajta alkohol a véráramban van, akkor a szervezet először az etil-alkoholt bontja le. Így a metil-alkohol felszívódása lelassul, és esély nyílik a páciens megmentésére.

1. Fizikai tulajdonságai

  • színtelen,
  • víznél kisebb sűrűségű (800 kg/m3 ),
  • kellemes illatú folyadék.
  • Vízben (poláris) és apoláris oldószerekben (petróleum)is jól oldódik, oka: a molekulának van poláris és apoláris része.
  • Forráspontja magas: 78,4 °C. Oka hidrogénkötés.

2. Kémiai tulajdonságai

  • Kékes lánggal ég 

             C2H5OH + 3O2 = 2CO2 + 3H2O (1365 kJ/mol)

         (https://www.youtube.com/watch?v=mnW_YHAlmy4)

FILM: https://www.youtube.com/watch?v=qxQeqCmhe0o

3. Előfordulása

Erjedő, rothadó gyümölcsökben.

4. Felhasználása

  • Oldószer
  • Italok készítése

5. Előállítása

  • erjesztéssel: cukortartalmú gyümölcsökből ill. keményítő-tartalmú növényekből

            C6H12O6 → 2 CH3CH2OH + 2 CO2     

  • 15-18 %-os alkoholt lehet így előállítani;
  • töményebb alkoholt desztillálással (96%-os);
  • abszolút alkoholt (100%-os) vízelvonással vagy etilén és víz addíciójával állítanak elő.

A mértéktelen alkohol fogyasztása káros: függőséget, idegrendszeri és májkárosodást okozhat.

 https://www.youtube.com/watch?v=whbOR_TqLz8



Egyéb alkoholok

Glikol (etilén-glikol, etán-1,2-diol)

Tulajdonságai:

  • kétértékű alkohol
  • mérgező
  • vízzel elegyedik

Felhasználása:

  • műanyagipar
  • fagyálló (hidrogénkötést létesít a vízmolekulákkal, így megakadályozza, hogy azok jégkristállyá kapcsolódjanak össze).

Glicerin (propán-1,2,3-triol)

Tulajdonságai:

  • háromértékű alkohol
  • színtelen
  • nagy viszkozitású
  • édes ízű folyadék,
  • vízzel minden arányban elegyedik,
  • higroszkópos.

Felhasználása:

  • hidratáló krémek készítése
  • műanyagipar (poliuretánhab gyártásánál)
  • nitroglicerin (robbanóanyag gyártása)

FILM: glicerin füstbomba készítése 

https://www.youtube.com/watch?v=bftBOvvuVWo9




Éterképződés

Az alkoholok fontos tulajdonsága, hogy vízelvonó szerek (pl. tömény kénsav) hatására egymással reakcióba lépve, vízkilépés közben étereket képeznek. 

Az éterek olyan szerves vegyületek, amelyek jellemző funkciós csoportja a két szénatomot összekapcsoló oxigénatom, az étercsoport. 

A legismertebb éter a dimetil-éter (a) és a dietil-éter (b). Utóbbi fontos apoláris oldószer. Régen altatásra használták. Gyúlékonysága, gőzének robbanásveszélye miatt ma már altatásra nem használják.


Fontosabb fogalmak

Tiszta szesz: a desztillációval előállítható legtöményebb (96 V/V%-os) etanol.

Abszolút alkohol: 100%-os etanol. Előállítása: vízelvonó szerekkel vagy szintetikus úton történik.

Denaturált szesz: íz- és szagrontó anyagokkal emberi fogyasztásra alkalmatlanná tett etanol.

Minden jog fenntartva 2020
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el