Az alkohol hatása
Az emberi szervezet nem tárolja az alkoholt. Az alkohol a fogyasztás után bekerül a véráramba, amelyből véralkoholszint méréssel mindig pontosan kimutatható. A vér sem tárolja az alkoholt, igyekszik attól megszabadulni, így elszállítja a májba, amely azt lebontja először acetaldehiddé, majd a káros anyagok a vizelettel távoznak.
A máj átlagosan 8-12 gramm alkoholt képes lebontani egy óra alatt. Ez a mennyiség az ún. egységnyi alkohol avagy standard unit. Ennyi alkohol található egy deci borban, egy pohár sörben, 2 cl égetett szeszben vagy egy koktélban.


Az alkohol másképp hat egy kis- vagy nagytestű egyénre, férfiakra vagy nőkre. A nők azért érzékenyebbek az alkoholra, mint a férfiak, mert a női szervezet kevesebb alkoholdehidrogenázt tartalmaz.
Az alkohol ún. élvezeti cikk, ezért is fogyasztjuk, hiszen élvezeti hatást vált ki. A kis mennyiségben fogyasztott alkohol a legtöbb embert felvidítja, élénkíti az agyműködést, segíti az ételek emészthetőségét. A nagyobb mennyiség egyesekből már aggresszivitást válthat ki. Az alkohol mindemellett álmosít, lassítja a reflexeket, ezért tilos járművezetés előtt vagy közben fogyasztani. Ugyanakkor vannak olyan orvosi vélemények, melyek szerint kis mennyiségben fogyasztva az alkohol gátolja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását vagy legalábbis csökkenti azok kialakulásának kockázatát.
Novabor és rézeleje
A direkt termő, ún. nova szőlőből készült borok elég sok metil-alkoholt tartalmaznak. Pálinkafőzéskor a cefrében esetleg kis mennyiségben jelen lévő metanol, alacsonyabb forráspontja miatt, az első cseppekben távozik. Ez a "rézeleje". Ezt meg kell semmisíteni (pl. elégetni). Aki rendszeresen iszik a rosszul készített házi pálinkából illetve a novaborból, a látását is elveszítheti.

